Via Achtergrondinformatie allerlei info over de Bollenstreek (geografisch, historisch, maatschappelijk e.d.)      Ga bij problemen naar PROBLEMEN

                                           Laurens Jorisz van ’s Gravenmade, gedoopt in 1648

[a] Het afgezande Berkhouter duintje was in percelen verhuurd o.a. aan Laurens Jorisz.

 

                             

                                Bron :artikel  “Dubbelhoven aan de Achterweg’’ in het nieuwsblad
                                                                                           van de Vereniging Oud Lisse januari 2009
 

[b] Laurens Jorisz was leenman en pachter van Dever en woonde in het huis waar vroeger de familie de Roo gewoond had, omdat hij getrouwd was met Dieuwer Willems Rode, dochter van en enige erfgenaam van Willem Arentse Rode. Waarschijnlijk stond dit huis bij de Stalen Brug waar nu (1980) bloembollenbedrijf Ten Hage gevestigd is.

Na het overlijden van Dieuwer Willems Rode (op 25 april 1709) is er op 1 april 1710 boelhuis op de boerderij. Deze verkoop zal heel goed te maken kunnen hebben met het tweede huwelijk van Laurens Jorisz op 17 mei 1711 met Geurtje Cornelisdr van den Vogel. Verkocht worden meubels, bouwgereedschap en een paard ten overstaan van Jacob van Dorp, schout, Sijmon Clase Hoogkamer en Willem Adriaansz Geel, schepenen te Lisse.
Er wordt veel verkocht, in het boek van de schout zijn er negen bladzijden mee gevuld. Een gierbak voor 2 stuivers, een bakwagen voor twee gulden en 1 stuiver, een kaasvat voor 1 gulden en acht stuivers en twee koperen ketels voor negen gulden en 1 stuiver.  Verder wordt er verkocht : lakens en slopen, stoelen, lepels en  een spinnewiel.

Totaal wordt er voor 333 gulden en 14 stuivers verkocht. 

Op 5 juni 1732 is er weer boelhuis na de dood van Laurens Jorisz. Weer worden meubels en huisraad verkocht, paardenwagens en tuig voor gereed (contant) geld. Weer is het een drukte van belang om allerhande voorwerpen : tinnen schotels en lepels en kroes voor twee gulden en drie stuivers; aardewerk voor drie stuivers; een paard voor 41 gulden; een klok voor negen gulden en negen stuivers……… het zal wel een heel mooi exemplaar geweest zijn voor die prijs. Weer zijn er zeven bladzijden gevuld in het boek van de schout. De totale opbrengst bedroeg 259 gulden en 9 stuivers.


[a] Bron : Vijf en een halve eeuw Familie ’s Gravenmade, J.M. v.d. Leeuw

[b] Bron : Inlichtingenblad ’s Gravenmade jaargang 1 nummer 2 d.d. 30-6-1980

Terug naar Documenten Schrama

free web stats
.-.