Via Achtergrondinformatie allerlei info over de Bollenstreek (geografisch, historisch, maatschappelijk e.d.)      Ga bij problemen naar PROBLEMEN

Bron : www.Anno.nl

Tegenwoordig is de kermis een soort pretpark. Vroeger lag de nadruk meer op de feesten rond kerkelijke hoogtijdagen en de markten.
Daar kwam iedereen voor naar het dorp of de stad.

                                   

                                             Kermis in Volendam, ca. 1900 - 1910.  

Processies, katknuppelen, 'rare' mensen kijken en elkaar versieren. Alleen in het laatste kunnen we de kermis van nu nog een beetje herkennen.

Hét volksvermaak bij uitstek was en is de kermis. Al in de Middeleeuwen was het de gewoonte om rond kerkelijke hoogtijdagen dagenlang te feesten en markten te organiseren. Dat betekende vooral veel eten, drinken en dansen. Maar ook bewonderde het publiek de processies (optochten ter ere van een heilige), waren er dansende beren en kwakzalvers.

Na de reformatie, toen het grootste deel van Nederland protestants werd, viel de religieuze kant van de kermis weg: processies waren voortaan verboden. Omdat traditioneel een belangrijk deel van de feesten bestond uit het kopen en verkopen van spullen, bleef de kermis wel bestaan.

De spelen die de mensen deden, zouden tegenwoordig niet meer door de beugel kunnen. Zo was het in Brabant gewoonte om rijdend op een paard een gans, die tussen twee bomen hing, de kop af te rukken. Ook het katknuppelen was populair. Onder het mom van 'lering ende vermaak' gebeurde er, tot in de twintigste eeuw, wel meer dat nu niet meer geaccepteerd zou worden. Zo was een vast onderdeel het tentoonstellen van 'rare' mensen: hele dikke of juist hele dunne, hele lange of hele kleine, maar ook misvormde mannen en vrouwen. Later kwamen daar exotische volken bij, zoals inuit(eskimo's) en indianen. Er werden ook echte uitvindingen op de kermis getoond. Zo waren de eerste filmbeelden en foto's, en zelfs de röntgenstraal tijdenlang een kermisattractie.

Natuurlijk was de kermis net zo goed een huwelijksmarkt, maar niet altijd volgens het boekje. Negen maanden na de feesten kwamen er namelijk meestal verschillende 'kermiskindjes' ter wereld tot gruwel van de dominees.

Terug naar page Vermaak

free web stats
.-.